Tips & Trics

Hoe val je op en blijf je 'hangen' bij een recruiter? Op deze pagina vind je de belangrijkste richtlijnen voor het schrijven en opstellen van een interessant curriculum vitae.

Tips & Trics voor het opstellen van jouw cv

 1. There are no rules
  Ga te werk vanuit jouw doel: uitgenodigd worden voor een eerste gesprek!
 2. Val op!
  Durf anders te zijn dan andere cv's en val op (op een positieve manier uiteraard)
 3. Houd het cv leesbaar en overzichtelijk
  Dat is de eerste indruk voor degene die jouw cv leest. Als de opmaak en het lettertype er niet aantrekkelijk en leesbaar uitzien beland je cv zo op de stapel 'afgewezen', zonder dat deze überhaupt gelezen is! Gebruik een duidelijke structuur en voer deze door.Wees contentieus.
  Bekijk de voorbeelden van cv's »
 4. Voeg een profiel toe aan jouw cv Presenteer jezelf kort (in drie regels) bovenaan het cv. Zo geef je de lezer direct een indruk van jouw vaardigheden en ambities, zonder dat hij of zij jouw brief heeft hoeven lezen. Veel recruiters lezen eerst het cv voordat zij besluiten de brief te lezen. Je kunt dit extra 'kopje' gebruiken als een trigger om verder te lezen. Hou het wel beknopt; voorkom grote lappen tekst in jouw cv. Wanneer de vacature niet geheel aansluit bij jouw kennis en ervaring kun je dit kopje ook gebruiken om jouw ambities en passende persoonlijke eigenschappen te benadrukken.
 5. First things first Zet de meest belangrijke informatie zo hoog mogelijk op jouw cv. Het gaat hier om de informatie die het meest belangrijk is voor de functie waarop je solliciteert. Dat kan dus per vacature verschillen. Wanneer bijvoorbeeld jouw stageopdracht de meeste raakvlakken heeft met de vacature, zorg dan dat deze snel opvalt. Wanneer een bepaalde cursus of hobby de meeste raakvlakken heeft, zorg dan dat deze snel opvallen. Een recruiter moet vaak per vacature door een grote stapel cv's heen worstelen en verliest halverwege de eerste pagina al vaak de interesse wanneer er nog geen duidelijke match is. Het zou dus zonde zijn wanneer jij onderaan de eerste pagina of pas op de tweede pagina met de meest belangrijke informatie komt!
 6. Schrijf herkenbare taal
  Gebruik het jargon uit de vacature om te omschrijven wat jij zoal kan en gedaan hebt. Noem herkenbare merken of namen en gebruik algemeen bekende functienamen.
 7. Beschrijf duidelijk en beknopt jouw ervaring
  Gebruik bijvoorbeeld STAR methodiek om te beschrijven wat jij hebt gedaan: van afstudeeropdracht tot relevante bijbaan of hobby.
 8. Verkoop jezelf
  Je kunt de AIDA formule toepassen om na te gaan of jouw 'boodschap' voldoet aan de eisen om echt binnen te komen en bij te blijven bij de lezer.