CV & Sollicitatiebrief

Er wordt bijna altijd eerst naar het cv van een kandidaat gekeken en daarna pas naar de sollicitatiebrief.

Na gemiddeld 20 seconde kan de lezer al besluiten jouw curriculum vitae (en dus ook de ongelezen sollicitatiebrief) op de stapel 'afgewezen' te leggen. Mocht na de 20 seconde de aandacht en interesse zijn overgegaan in verlangen (DESIRE, denk aan de AIDA formule), pas dan wordt in veel gevallen de sollicitatiebrief gelezen.

Toegevoegde waarde

Jouw brief moet dan van toegevoegde waarde zijn op jouw cv. Probeer dus niet teveel te herhalen wat al op jouw CV staat, maar licht vooral zaken toe, zoals jouw motivatie en ambitie, als ook jouw kwaliteiten en waaruit blijkt dat je deze kwaliteiten bezit. Vertel ook wie jij bent als persoon en benadruk jouw persoonlijke eigenschappen die op de vacature passen.

Methodes

In jouw brief kun jij ook de STAR methode goed gebruiken wanneer jij jouw ervaring of een bepaalde relevante situatie wilt omschrijven. Deze methode kun je ook goed gebruiken in een sollicitatiegesprek. Het is aan te raden een belangrijke situatie of ervaring voor te bereiden aan de hand van deze methode. Ook de AIDA formule kun jij zowel op jouw cv als op jouw brief toepassen.

Open sollicitatie

Het verschil tussen een 'gewone' sollicitatiebrief en een open sollicitatiebrief is dat er in het geval van een open sollicitatie geen vacature is. Je schrijft de brief omdat het bedrijf je aanspreekt. In dit geval is het extra belangrijk dat je zowel in je brief als in je curriculum vitae extra nadruk legt op je enthousiasme en motivatie.

Bekijk een voorbeeld van een open sollicitatiebrief op Jobnet »

Meer informatie

Kijk op Jobnet voor meer informatie en hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven »